Criza ostaticilor ameninţă perspectivele de creştere economică ale Algeriei, impactul asupra încrederii şi reputaţiei ţării pe plan internaţional eclipsând pagubele temporare provocate de oprirea producţiei de gaze de la In Amenas, care au depăşit deja 40 milioane de dolari.
Guvernul din Algeria se bazează de câţiva ani pe exploatarea "oceanului" de petrol şi gaze din subteran, care a adus miliarde de dolari la buget, ajutând autorităţile să "cumpere" generaţia tânără şi să mascheze inechitatea socială, proasta administrare şi corupţia care au dărâmat alte regimuri din regiune, potrivit Financial Times, într-o analiză privind impactul crizei ostaticilor de la In Amenas asupra economiei algeriene.
Incidentul terorist de la In Amenas, care a lăsat în urmă zeci de morţi din rândul atacatorilor islamişti şi ai ostaticilor, a "dezgropat" însă probleme vechi şi ameninţă să submineze perspectivele de creştere economică ale Algeriei.
"Economia este cea mai mare grijă a algerienilor în acest moment. Am auzit de la mulţi prieteni şi clienţi algerieni despre impactul internaţional asupra reputaţiei Algeriei, cauzat de acest incident. Au trăit cât de cât în pace timp de peste un deceniu şi se tem că acest incident îi va arunca înapoi în războiul civil care le-a decimat ţara în anii '90", comentează pentru FT un director american din industria energiei care lucrează în Algeria.
Guvernul şi susţinătorii săi au încercat să atenueze impactul negativ cauzat de atac. Abdelmajid Attar, fostul director general al compainei petroliere de stat Sonatrach, unul dintre acţionarii exploatării de la In Amenas, a declarat pentru ziarul El Khabar că pierderile cauzate de atac vor fi "marginale", iar operaţiunile de acolo vor reveni în scurt timp la normal. Attar a precizat că, în timpul războiului civil din anii '90, în Algeria operau mai mult de 40 de companii din d