Cele 22.000 de cadre didactice care așteaptă de câteva luni ca ministerul Educației să le aprobe cererile de echivalare a anilor petrecuți la catedră cu absolvirea studiilor și, implicit, o mărire de salariu, au fost puse în așteptare pentru o perioadă nelimitată de noul ministru al Educației, Remus Pricopie. Culmea, decizia a primit acordul federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar.
Termenul de acordare a atestatele de echivalare, care ar fi trebuit să ajungă în posesia educatorilor și învățătorilor cu ștate vechi încă de la 1 noiembrie 2012, conform calendarului aprobat de fostul ministru, Daniel Funeriu, va fi prelungit. Asta au hotărât, ieri, ministrul Educației, Remus Pricopie, și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar.
Părțile au semnat un acord prin care se arată de asemenea că Ordinul de ministru 5484/2011, care aprobă metodologia de echivalare nu putea fi aplicat ad literam. Motivul invocat sună cât de poate de dramatic și pasează vina pe fosta guvernare fără a da însă și explicațiile de rigoare.
“Ar fi determinat concedierea unui număr de 16.656 de educatori și învățători , deoarece nu ar fi îndeplinit condițiile prevăzute de lege pentru a ocupa aceste funcții. Acestă situație creată în mijlocul anului școlar ar fi lăsat sute de mii de copii fără dascăli la clasă”, se arată în documentul semnat de ministrul Pricopie. Acesta a introdus totodată funcțiile de învățători și educatori .
Cu ce rămânem în final?
Explicațiile lui Pricopie nu stau în picioare pentru că în Ordinul care stabilea metodologia de echivalare erau trecute negru pe alb și condițiile minimale pe care ar fi trebuit să le îndeplinească dascălii care vor să-și echivaleze absolvirea unui colegiul sau institut pedagogic cu studiile universitare de licență.
Contrar opiniei publice, nu orice cadru didactic cu experiență înd