Entuziasmul autorităţilor române privind creşterea economică din acest an s-a mai temperat în urma discuţiilor cu experţii de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Creşterea economică pe care este construit bugetul pentru 2013 a fost revizuită în scădere de Guvern, în mai puţin de două săptămâni, de la 1,8% la 1,6%.
"Am revizuit creşterea pentru că este mai prudent nivelul de 1,6%. Mai bine facem o rectificare pozitivă în cursul anului dacă veniturile sunt mai bune decât una negativă", spune Liviu Voinea, ministrul bugetului.
Semnalul ajustărilor de prognoze privind creşterea economică a României în 2013 a fost dat săptămâna trecută de Banca Mondială, care a diminuat estimarea cu mai mult de un punct procentual, la 1,6%. Mai pesimistă, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vede acum posibilă o creştere a PIB de 1,4%. Şi, cel mai probabil, urmează noi ajustări şi de la FMI şi Comisia Europeană.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că parametrii principali referitori la creşterea economică, deficit, reduceri de cheltuieli, venituri suplimentare au fost agreaţi, în principiu, cu partenerii internaţionali.
Nivelul de 33,6% al veniturilor în PIB nu este prea optimist, în opinia lui Voinea, pentru că Guvernul se bazează pe 0,5% din PIB venituri în plus din pachetul de măsuri fiscale, precum şi pe creşterea salariului minim.
Iar deficitul bugetar va scădea de la 2,3% din PIB la 2,1% din PIB în 2013, deci este în continuare consolidare fiscală. "0,5% din deficitul pe 2013 provine din plata arieratelor la medicamente, deci cu atât mai mult avem consolidare", spune ministrul bugetului.
La nivelul bugetului de stat, veniturile ar urma să crească cu 6%, în timp ce cheltuielile au fost majorate cu 10% faţă de anul trecut.
În avanpremieră la bugetul anului 2013, Ministerul Finanţelor a publicat