Comisia pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a adoptat, în noaptea de luni spre marţi, un amendament prin care se defineşte conflictul de interese în cazul parlamentarilor.
Amendamentul adoptat în Comisia pentru statut modifică un nou articol introdus de iniţiatori prin care se preciza că, în cazul unei decizii privind conflictul de interese adoptată de ANI şi rămasă definitivă, parlamentarul poate fi sancţionat disciplinar cu interzicerea participării la activităţile din Parlament pentru cel mult 6 luni, transmite „Mediafax”.
La nivelul comisiei a fost convenită inclusiv definirea conflictului de interese în cazul senatorilor sau al deputaţilor: „Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale".
„Nu există conflict de interese atunci când deputatul şi/sau senatorul beneficiază de un avantaj prin simplul fapt că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane", se arată în articolul nou introdus.
Mai mult, membrii Comisiei de statut au convenit asupra faptului că „participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese".
„Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni", se mai arată în textul adoptat la nivelul Comisiei pentru statut.
Raportul Comisiei pentru statut în cazul propunerilor de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor urmează a fi supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.