În doar patru ani, numărul echipajelor de pe ambulanţele din Braşov a scăzut la jumătate.
Efectele pretinsei reforme din sănătate pun în pericol (şi) viaţa braşovenilor. Dacă în urmă cu patru ani municipiul Braşov era deservit de 12 echipaje, acum numărul acestora a ajuns la 6.
În urmă cu patru ani municipiul Braşovul avea în ,,circuitul” Ambulanţei douăsprezece echipaje disponibile care mergeau la urgenţe, pe teren, în urma apelului la 112, într-o singură ,,linie” (aşa cum spun medicii de pe ambulanţă unei ture). Acum numărul echipajelor medicale disponibile s-a redus la jumătate, în condiţiile în care numărul mediu de intervenţii este de 100 pe zi.
Această scădere dramatică a echipajelor ce răspund diferitelor apeluri prin care se solicită ridicarea unor pacienţi nu este efectul lipsurilor de ordin tehnic ci sunt legate de scăderea personalului specializat. Aşa numita „reformă” din sănătate din ultimii ani a determinat plecarea cadrelor medicale fie în străinătate, fie la noile înfiinţate unităţi spitaliceşti particulare.
Personal subdimensionat şi tehnologie pe care nu are cine să o folosească
În acest moment pe schema Ambulanţei Braşov sunt prinse în organigramă 336 de locuri de muncă. Dintre acestea doar 280 sunt practic ocupate. Totodată, în mod firesc, dintre acestea aproximativ 40 fac parte din posturile destinate personalului auxiliar. De aceea, putem spune, fără a greşi, că în acest moment personalul de urgenţe al Ambulanţei, care are în atribuţii salvarea vieţilor braşovenilor, este subdimensionat. De fapt este subdimensionat chiar şi în raport cu logistica unităţii medicale amintite.
Un exemplu foarte clar ne-a fost oferit de purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Braşov, David Zsigmund Levente, care ne-a declarat că „în parcul auto au intrat, în ultimii şase ani, aproape 60 de autoturisme. Dintre ac