Sute de mii de români joacă, foarte des, jocuri de noroc. Foarte puțini dintre aceștia câștigă, dar asta nu este un motiv suficient pentru cei care pierd să abandoneze. Dimpotrivă, rândurile lor se îngroașă, constant, judecând după succesul marilor case de pariuri online.
Mulți dintre jucători ajung în situația în care, pur și simplu, intră în sevraj dacă nu mai joacă o zi sau două. Acest fapt i-a determinat pe specialiști să încadreze jocurile de noroc alături de alte surse de dependență, chiar dacă nu presupun consumul unor substanțe care generează dependența.
Există criterii clare de delimitare a jucătorilor ocazionali și chiar a celor pasionați, de dependenți. Și există tratamente pentru debarasarea de viciu, dar acestea sunt mai complicate decât cele aplicate în cazul altor dependențe și, de cele mai multe ori, trebuie individualizate.
Despre toate acestea vorbește, într-o analiză publicată în exclusivitate de Jurnalul Național, Christopher Burn, terapeut al clinicii pentru tratarea dependentei CastleCraig din Marea Britanie.
„Timp de sute de ani, jocurile de noroc au fost privite ca fiind împotriva moralității. Recent, oamenii au inceput sa le trateze ca pe o dependenta, similara cu cea de droguri si alcool.
Diferenta in ceea ce priveste jocurile de noroc este ca dependenta este una comportamentala, nu chimica, intrucat nu sunt consumate substante care afecteaza dispozitia. Cei care pariaza sunt norocosi datorita faptului ca dependenta nu le distruge corpul, prin introducerea de substante periculoase in organism. Pe de alta parte, din cauza faptului ca nu folosesc droguri care sa le modifice starea, ei sunt predispusi sa sufere mental si emotional mai mult decat cei care fac abuz de substante. Statisticile privind sinuciderile confirma acest lucru.
«Biblia» bolilor mentale este lucrarea americana «Diagnostic and