Proaspăt senator, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro apreciază drept "binevenite" majoritatea schimbărilor adoptate de parlamentari în ce priveşte propriul lor statut.
Pentru maghiarime
Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri, Biro a relatat că iniţiatorii modificărilor (n.r. - parlamentarii PSD) intenţionau să schimbe articolul 1 al Statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul adăugării la formula actuală de jurământ faptul că acesta trebuie rostit nu doar "solemn" şi cu formula "jur" în încheiere, ci şi obligatoriu "în limba română", ceea ce ar fi restrâns posibilitatea reprezentanţilor UDMR de a adăuga şi varianta acestui din urmă cuvânt în limba maghiară ("eskuszom").
"Eu cred că dacă noi (n.r. - parlamentarii UDMR) spunem, ca până acum, şi în limba maghiară cuvântul "jur", nu am fi deranjat pe nimeni", a explicat Biro, care nu şi-a ascuns satisfacţia că propunerea a fost respinsă, astfel încât "vom putea face în continuare acest gest simbolic pentru comunitatea maghiară".
Biro a declarat că, tot datorită UDMR, la articolul 9 al Statutului parlamentarilor, unde se precizează că aceştia trebuie să acţioneze "în interesul naţional şi al locuitorilor din circumscripţia pe care o reprezintă", a fost adăugată şi sintagma "şi al cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe care le reprezintă".
Senatorul UDMR a explicat că această adăugire este importantă în opinia sa, deoarece în anumite situaţii parlamentarii minorităţilor vor putea acorda întâietate interesului acestora faţă de interesul general al locuitorilor din circumscripţie.
Ea a dat exemplul lobby-ului pentru înfiinţarea de clase cu predare în limba maghiară, ceea ce ar contraveni interesului unei şcoli de a păstra clasele aşa cum sunt, în condiţiile în care prin pierderea lor ar pierde şi o parte din finanţare. "Noi susţinem învăţământul în