Antena 3 a obţinut proiectul de modificare a taxei de mediu, care arată că timbrul va creşte pentru maşinile second-hand şi va scădea pentru autoturismele noi.
Timbrul de mediu se va plăti o singură dată pe toată durata de viaţă a autovehicului şi se aplică pentru autovehiculele cu maxim opt locuri, potrivit proiectului.
Formula de calcul conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.
Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.
Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.
Astfel, pentru o maşină Dacia Duster Euro 5 de 1461 cmc, fabricată în 2012, taxa de plătit va scădea de la 164 euro la 119 euro, în timp ce pentru un Volkswagen Golf 1390 cmc Euro 4, fabricată în intervalul 2001-2003, taxa va creşte de la 147 euro la 264 euro.
Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.
În şedinţa de Guvern de astăzi urmează să fie discutat acest proiect în primă lectură. El va fi supus dezbaterii publice şi cel mai probabil săptămâna viitoare urmează să fie aprobaz şi de Guvern.
Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crea