Singurul senator UDMR din Bihor, Rozalia Biro, a prezentat miercuri, în prima sa conferinţă de presă susţinută în această calitate, observaţiile asupra modificărilor aduse Codului Fiscal la propunerea Guvernului Ponta, afirmând că unele noutăţi vor avea impact negativ asupra firmelor mici, dar şi asupra unei categorii de cetăţeni.
Biro a criticat, în primul rând, faptul că deşi parlamentarii au fost anunţaţi că pot să-şi formuleze amendamente timp de 10 zile începând din data de 21 ianuarie, modificările au fost supuse votului plenului după doar o zi, pe 22 ianuarie, ceea ce nu este corect şi nici normal, la fel cum nu este faptul că aceste modificări vor intra în vigoare deja din 1 februarie, iar agenţii economici nu vor avea timp să se pregătească în acest scop.
În ce priveşte conţinutul schimbărilor promovate de noua putere în fiscalitate, Rozalia Biro a criticat reglementarea modului de calcul şi de plată a impozitului pe veniturile anuale din agricultură, care va fi de 16%. Motivul? "În modificările aduse Codului Fiscal, la articolul 74, nu se prvede nicăieri posibilitatea ca o parte din sumele astfel colectate din acest impozit să rămână la administraţiile locale", a explicat senatorul UDMR, adăugând că acest lucru nu este corect faţă de administraţiile locale, care ar fi avut nevoie de o parte din bani pentru a sprijini producătorii autohtoni din localităţile de care răspund.
De asemenea, senatorul Biro a criticat şi modificarea definiţiei microîntreprinderilor, care va avea drept consecinţă faptul că unele IMM-uri nu vor mai avea acces la sprijin de la stat. "Până în prezent, definiţia microîntreprinderii era "entitatea economică cu maximum 9 salariaţi şi venituri de cel mult 100.000 de euro pe an". Potrivit modificărilor aduse la articolul 112 al Codului Fiscal, nu mai este luat în calcul numărul de salariaţi, dar sunt excluse din această