României Mari i-au trebuit, în cea mai glorioasă perioadă a sa, după Unirea din 1918, şapte ani pentru o organizare administrativ-teritorială modernă. După nici un secol, politicienii vor să redeseneze harta ţării într-o operaţiune-blitz, anul acesta.
Ideea a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu, iar fosta opoziţie, ajunsă la guvernare, pare gata s-o concretizeze în ciuda nemulţumirilor pe care le-ar putea stârni. Şi cum varianta deja schiţată de Victor Ponta ar dezavantaja Oradea, subordonând-o Clujului, politicienii bihoreni se pregătesc ca la finele acestei luni să declanşeze un lobby în speranţa că l-ar putea face pe premier să se răzgândească.
Miza: fondurile europene
Necesitatea regionalizării a fost prezentată în premieră anul trecut de Traian Băsescu, care susţinea că actuala organizare "nu stimulează dezvoltarea", în condiţiile în care "un judeţ vrea drum de la sud la nord, iar alt judeţ de la est la vest, pentru că acolo sunt primarii unui partid, iar dincolo ai altuia". Regionalizarea, zicea Băsescu, ar permite însă elaborarea unor proiecte ample cu fonduri europene, mai ales că în acest an se va întocmi bugetul UE pe perioada 2014-2020, iar Uniunea va sprijini pe viitor doar proiecte regionale.
Deşi PDL a promovat intens înlocuirea judeţelor cu 8 regiuni, pe modelul celor 8 regiuni de dezvoltare înfiinţate în 2004 tocmai pentru accesarea fondurilor UE, democrat-liberalii nu şi-au materializat propunerile în niciun text de lege. Primul proiect legislativ aparţine UDMR, cu 16 regiuni şi Oradea capitală de regiune, care îl depusese încă din 2011 în Senat, urmând să fie dezbătut în 2012. Şi cum anul trecut a fost ocupat de evenimente electorale, problema a fost reportată pe 2013.
8 sau 16
La începutul acestui an, premierul Victor Ponta a anunţat că regionalizarea se va face rapid, luând din proiectul UDMR ideea păstr