Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de joi, oficial, scoaterea televiziunilor Discovery Networks din reţelele de cablu, analogic şi digital, ale RCS&RDS, la aproape două luni de când aceste posturi au fost scoase efectiv din grilele operatorului de cablu.
Decizia de scoatere a canalelor Discovery din grilele de cablu ale RCS&RDS a fost aprobată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lornad Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi un vot "împotrivă" (Valentin-Alexandru Jucan).
Valentin Jucan şi-a justificat votul prin faptul că situaţia la care se face referire - ca un furnizor de cablu care a lansat propriile televiziuni de documentare, scoţând ulterior din grila sa alte posturi TV cu acelaşi profil - se datorează şi faptului că CNA a acordat licenţe audiovizuale respectivului operator de cablu. "CNA a făcut greşeala să aprobe ca un cablist să aibă propriul post de televiziune", a spus Valentin Jucan.
El a susţinut totodată necesitatea amânării luării unei decizii până când se vor pronunţa celelalte două instituţii sesizate de CNA şi de Discovery Networks - Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la şedinţa CNA, a spus că abonaţii care doresc să renunţe la contractul cu furnizorul de cablu, după scoaterea canalelor Discovery, pot face oricând acest lucru, fără achitarea vreunei penalităţi.
"Întrucât în mare parte este vina noastră, putem să mai aşteptă (cu luarea unei decizii în acest caz, n.r.)", a sugerat Valentin Jucan.
"Rolul nostru nu este să aşteptăm, ci să apărăm intersul public", a spus, în schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA. Ea a supus imediat la vot scoaterea din grilele de cablu ale RCS&RDS a televiziunilor Discovery, car