La cei 80 de ani ai săi, Victor Constantinescu a găsit soluţia reabilitării minorilor certaţi cu legea: îi pune la treabă în vârful munţilor, alături de copii normali Sursa: EVZ
Sutele de turişti care iau anual drumul cetăţilor dacice din munţii Orăştie se ghidează după marcaje făcute de mâna unor copii deţinuţi, care până atunci nu ştiau o boabă din istoria românilor. Cu fiecare plăcuţă montată şi fiecare dâră roşie de vopsea, ei înşişi au început să urmeze drumul spre libertate.
Fără profesorul Victor Constantinescu (80 de ani), viaţa lor ar fi putut lua însă o altă întorsătură. Bărbatul coodonează de peste trei decenii Cercul de Orientare Sportivă la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală, iar în ultimii zece ani a colindat România alături de un grup pestriţ format din copii de la Palat, dar şi tineri din Centrele de Reeducare, între 14 şi 18 ani.
Proiectul s-a legat ca prin minune, după ce unul dintre adolescenţii încarceraţi a povestit tuturor despre excursiile organizate de dascăl. „Prin 2002, un ţigănuş isteţ, care fusese membru la Palat, s-a plâns direcţiunii că se plictiseşte să stea toată ziua cu ochii la tavan şi că mai bine ar merge cu mine în drumeţii. De-acolo, s-a dus vorba până la ministerul Educaţiei şi în 2003, am făcut prima ieşire de acest gen la Siriu, lângă Buzău”, îşi aminteşte profesorul. Alăturați-vă campaniei „Cine, când și cum schimbă România” pe Facebook!
Reabilitare în creierii munţilor
Iniţial, părinţii s-au temut să-şi lase odraslele la un loc cu „puşcăriaşii”. Mai ales cei cu fete. Dar omul cu statură impunătoare şi ochi blânzi din faţa lor a reuşit să le inspire încredere, iar astăzi ditamai studentele ţin morţiş să participe la fiecare excursie. „Vin cam 20 de la Palatul Copiilor, 12 deţinuţi de la centrele din ţară, 3 subofiţeri, 3 educatori şi un bucătar”, face calculul dascălul Victor Constantinescu.