Fostul ministru al Educaţiei refuză, pentru încă un an, dreptul elevilor care învaţă în şcolile particulare de a primi ajutorul de stat prevăzut în Legea Educaţiei.
Copiii de la şcoala privată „Little London” pot spera la ajutorul de stat abia după 31 decembrie 2013, în ce mai bun caz
Sursa: FOTO: Little London
După modelul din Sănătate, şi deciziile şefilor de la Educaţie anunţă se pararea dramatică între sistemul de stat şi cel privat. O ordonanţă de urgenţă marca Ecaterina Andronescu taie şi în 2013 finanţarea obligatorie acordată de stat celor peste 60.000 de elevi care învaţă în sistemul privat preuniversitar, un drept prevăzut chiar în Legea Educaţiei Naţionale (LEN). Acelaşi document era cât pe ce să-i trimită pe învăţători la facultate, ca săşi păstreze posturile.
„Oricum, ăştia au bani”
„N-am primit nici anul trecut, iar după măsurile anti-liberale din Sănătate, ne aşteptam la aşa ceva”, mărturiseşte Dana Papadima, directoarea şcolii pa r t i c u l a re „Little London” din Capitală. Aceasta crede că decizia îi pune într-o lumină proastă pe copiii ai căror părinţi fac sacrificii ca să le ofere o educaţie mai bună.
„Unii spun «Foarte bine, ăştia au destui bani!», dar la noi nu vin bogătaşi, ci oameni care muncesc din greu pentru un ban în plus”, explică directoarea Papadima. În timp ce costul standard per elev, mediu, este de 2.500 de lei anual, taxele ajung şi la câteva mii de euro pe an, urmând ca părinţii să acopere diferenţa. „Este un ajutor mai mare sau mai mic, dar statul trebuie să sprijine toţi elevii din învăţământul obligatoriu, indiferent unde studiază”, e de părere directoarea.
„Finanţarea urmează elevul”, introdusă de fostul ministru Daniel Funeriu, în 2010, prevedea ca şcolile de stat să primească fondul de salarii, în funcţie de numărul de elevi. Sistemul urma să fie extins, în anul şcolar 2012-2013 şi la in