Stresul este principala cauză a accidentelor de muncă şi se află la originea unui număr mare de boli. Acupunctura, tehnicile de relaxare, dar şi alimentaţia îi atenuează efectele nocive.
Unul din trei angajaţi din Uniunea Europeană susţine că este stresat la locul de muncă, iar consecinţele se „văd“ în numărul accidentelor de muncă: peste 60% din ele sunt cauzate de stres, potrivit unui studiu al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă. Dar efectele nocive ale stresului nu se opresc aici. Cortizolul, hormonul secretat de organism în situaţii tensionate, slăbeşte sistemul imunitar şi scade rezistenţa la boli. Persoanele expuse stresului sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor şi au un risc mai mare de fertilitate. Stările prelungite de tensiune pot să ducă şi la căderea părului, iar inestetica acnee este uneori consecinţa secreţiei excesive de cortizol.
Stresul poate influenţa inclusiv riscul de apariţie a cancerului, potrivit unor cercetări. Hormonii secretaţi în situaţii de stres modifică activitatea unor gene care ar trebui să ne ofere protecţie împotriva acestei maladii.
Testul de stres, o nouă probă la angajare
De modul în care suntem capabili să gestionăm stresul poate depinde uneori şansa de a obţine un loc de muncă. O tehnică de interviu tot mai folosită de angajatori în ultima perioadă este aceea de a supune candidaţii unui test de stres. Intervievatorii aplică diverse metode de a testa rezistenţa la stres: pun mai multe întrebări deodată, adoptă o atitudine indiferentă, arogantă ori sarcastică în timpul interviului, repetă întrebările, fac pauze lungi între afirmaţii contrazic fiecare afirmaţie a candidatului şi îl întrerup des. Reacţiile acestuia sunt urmărite în timpul interviului pentru a evalua rezistenţa lui la stres. Oricât de mult ar încerca să-şi controleze candidatul reacţiile, adeseori, limbajul nonv