Twitter şi-a publicat cel de-al doilea raport de transparenţă al său şi reprezentanţii săi au mărturisit că 80% din cererile de la agenţiile guvernamentale sau legale au fost făcute fără un mandat.
Anul trecut, doar 19% din cererile făcute de agenţiile guvernamentale erau susţinute de un mandat emis de către un tribunal. Twitter cere astfel de mandate pentru a accesa comunicaţii cum ar fi tweet-uri sau mesaje directe, care în mod normal sunt private. Dar majoritatea cererilor către Twitter au venit sub forma unor citaţii care nu au nevoie de mandat şi cer informaţii simple, cum ar fi IP-ul utilizatorului şi adresa de mail cu care şi-a făcut contul.
815 de cereri din SUA
11% din cererile trimise către Twitter au fost hotărâri ale instanţelor, semnate de către un judecător, dar care nu sunt la fel de puternice şi eficiente ca un mandat de percheziţie. 10% din cereri au fost cuprinse în alte categorii, cum ar fi cele de urgenţă, când viaţa unei persoane ar fi fost în pericol.
În a doua jumătate a lui 2012, Twitter a primit 815 cereri pentru eliberarea de date personale din Statele Unite, în creştere de la 679 de cereri în prima jumătate. Potrivit informaţiilor eliberate de reţeaua de microblogging, agenţiile guvernamentale au primit datele dorite în 69% din cazuri, în scădere faţă de 75% în prima jumătate a lui 2012.
Ce se întâmplă când Twitter primeşte o cerere
Când Twitter primeşte o cerere de asemenea tip, de obicei ar trebui să informeze utilizatorul asupra acestui fapt, dar ei au făcut acest lucru în doar 24% din cazuri. Restul de cazuri au fost ţinute secrete deoarece cuprindeau o anchetă în plină investigaţie şi trebuia păstrat secretul.
În total, Twitter a primit 1.009 cereri pentru 1.433 de conturi. Numărul este mai mare decât în primele şase luni ale anului trecut, când platforma a primit doar 849 de cereri.
Info