Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a început, încă de săptămâna trecută, discuţiile cu managerii unităţilor sanitare private, în privinţa „decontului” de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru serviciile medicale efectuate. „În cadrul discuţiilor s-a convenit că părţile vor încerca să găsească măsuri pentru asigurarea serviciilor de calitate necesare pacienţilor, dar şi cele mai bune soluţii de finanţare în anul 2013”, se arată într-un comunicat de presă. Totodată ministrul Sănătăţii şi-a exprimat „dorinţa de dialog continuu cu reprezentanţii mediului privat pentru ca împreună să construiască un cadru cât mai predictibil pentru viitor”, se arată în comunicatul MS. Oficialul a precizat că în discuţiile cu FMI nu a fost abordat subiectul finanţării spitalelor private.
În această săptămână, discuţiile vor continua, dar reprezentanţii mediului privat vor prezenta propuneri concrete cu privire la temele de interes din domeniul sanitar.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că de la 1 martie, spitalele private ar putea să nu mai primească bani de la CAS, iar banii publici vor susţine numai spitalele publice din România. Această prevedere urma să se regăsească în noul Contract-cadru ce trebuie să intre în vigoare de la 1 martie. Declaraţia ministrului a generat puncte de vedere diferite. Reprezentanţi din spitalele publice au agreat această idee, în timp ce reprezentanţi din mediul privat au subliniat că o astfel de măsură va afecta pacienţii şi va creşte costurile pentru cei care apelează la ei.
Ulterior, ministrul a spus că spitalele private vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a început, încă de săptămâna trecută, discuţiile cu managerii unităţilor sanitare private, în privinţa „decontului” de l