Un adult pierde, în medie, două ore pe zi gândindu-se la problemele pe care le are, potrivit unui studiu. Cele financiare nu sunt pe primul loc în topul motivelor de îngrijorare.
Unii au mai puţine motive de îngrijorare decât alţii, dar fără dubiu că fiecare îşi face griji pentru diverse lucruri. Specialiştii serviciului britanic de asigurări de sănătate „Benenden Health“ au calculat, în urma unui studiu, cât timp pierdem din viaţă gândindu-ne la problemele noastre. Concluzia: un adult îşi face griji 14 ore pe săptămână, ceea ce ar însemna că pierde aproximativ cinci ani din viaţă stresându-se.
Neliniştea ne împiedică să dormim bine şase nopţi pe lună, potrivit aceluiaşi studiu, citat de cotidianul „Daily Mail“. O persoană din patru nu are pe cineva alături, căruia să-i împărtăşească motivele sale de îngrijorare, iar o treime dintre cei intervievaţi au un motiv de îngrijorare pe care îl ţin ascuns de partenerul de viaţă – cel mai adesea, este vorba despre o problemă legată de bani.
Grijile afectează sănătatea
Aproape jumătate (45%) din participanţii la studiu au simţit pe propria piele impactul negativ pe care grijile îl au asupra sănătăţii. Stresul şi anxietatea generate de ele pot să provoace insomnii şi probleme de concentrare. „Realitatea tristă este că stresul ne domină viaţa şi are un impact major asupra vieţii noastre profesionale, somnului şi relaţiilor personale. Cel mai grav este când începe să aibă un efect negativ asupra sănătăţii, iar 45% din persoanele intervievate au constatat că stresul poate avea acest efect. 32% din participanţii la studiu chiar au fost nevoiţi să apeleze la medic din cauza stresului“, a declarat Paul Keenan, purtător de cuvânt al „Benenden Health“.
Studiul a inventariat şi motivele pentru care oamenii îşi fac griji. Deşi problemele financiare sunt o sursă importantă de stres, ele nu sunt primul motiv d