Potrivit unui studiu B2B International, realizat în 2012, criptarea este pe locul cinci în topul celor mai întâlnite tehnici de protecţie a datelor confidenţiale. De asemenea, cunoştinţele în privinţa ameninţărilor informatice sunt limitate şi doar o treime din respondenţi ştiu de Stuxnet.
De asemenea, criptarea este pe locul al doilea în lista măsurilor prioritare de securitate pe care companiile îşi propun să le pună în aplicare, fiind surclasată doar de protecţia împotriva programelor malware. Însă, sistemele de criptare lipsesc din lista celor mai eficiente 5 măsuri de protecţie implementate de companii în 2012.
Astfel, criptarea reprezintă ultima barieră de apărare: chiar dacă un infractor a reuşit să acceseze infrastructura IT a companiei, această măsură de protecţie îngreunează considerabil accesul la informaţiile importante.
Cele mai multe dintre companii încă nu au adoptat criptarea: doar o treime dintre specialişti (36%) utilizează criptarea full disk (cunoscută şi sub denumirea de criptare a matricelor de informaţii) şi mai puţin de jumătate dintre acei specialişti (44%) protejează într-adevăr informaţiile foarte importante cu ajutorul acestei tehnologii. În ceea ce priveşte criptarea dispozitivelor externe, precum driverele USB, tehnologia este utilizată de 32% dintre respondenţi.
De asemenea, în cadrul studiului Kaspersky, au mai fost relevate destule lucruri interesante. O treime dintre cei intervievaţi nu au auzit de cele mai mari ameninţări informatice întâlnite anul acesta, iar dintre cei de care au auzit, doar jumătate le consideră o ameninţare reală. Vorbim aici de viruşi cum ar fi Stuxnet sau ZeuS.
Cu toate acestea, în topul celor mai importante ameninţări pe viitor, oamenii de afaceri intervievaţi consideră că ameninţările informatice pot fi cele mai periculoase. Ele depăşesc nesiguranţa economică, reputaţia branduri