Criza actuală din Egipt ar putea conduce la o prăbuşire a statului, a atras atenţia, marţi, ministrul egiptean al Apărării, generalul Abdel Fattah al-Sissi, după cinci zile de proteste violente în ţară.
"Continuarea conflictului între forţele politice şi divergenţele lor asupra gestionării ţării ar putea conduce la o prăbuşire a statului şi ameninţarea generaţiilor viitoare", afirmă ministrul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a decretat duminică seară stare de urgenţă timp de o lună în trei provincii din regiunea Canalului Suez, unde violenţele s-au soldat cu peste 45 de morţi începând cu vineri.
Noi confruntări, soldate cu cel puţin 47 de morţi, au avut loc în ultimele zile în Egipt, acestea marcând un nou moment de criză pentru preşedinţia lui Mohamed Morsi.
Principalele evenimente din Egipt, de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi
2012
- 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73 la sută) în alegerile prezidenţiale, depune jurământul, succedându-i lui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere printr-o revoltă la sfârşitul lui februarie 2011. El este primul şef de stat egiptean ales în urma unui scrutin liber, dar şi primul islamist şi civil care prezidează ţara.
- 5 august: 16 grăniceri egipteni sunt ucişi în apropiere de frontiera cu Israelul de un comando care se infiltrează apoi în teritoriul israelian unde este netrualizat.
- 12 august: Morsi îl înlătură pe mareşalul Hussein Tantawi, ministrul Apărării, care a fost şeful statului după înlăturarea lui Hosni Mubarak, şi anulează prerogativele politice extinse de care beneficiau militarii.
- 22 noiembrie: Preşedintele emite un decret prin care se pune la adăpost de orice recurs în justiţie. La 30 noiembrie, proiectul de Constituţie este adoptat de comisia-co