Organizațiile pentru drepturile femeilor resping ideea ca violatorul și victima sa să fie obligați, prin lege, să cadă la pace. Acestea au înaintat deja o petiție online către premier, Parlament și Ministerul Justiției.
Reprezentantele femeilor din țara noastră vor eliminarea violului din rândul infracțiunilor ce fac obiectul Legii Medierii, lege care urmează să intre în vigoare de la 1 februarie. Ele vor organiza vineri un protest în centrul Capitalei. Un protest similar va avea loc simultan in Timișoara.
”Medierea nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul, ca agresorul isi poate cumpara libertatea si poate continua sa agreseze nestingherit”, se arată în manifestul dat publicității.
Acestea spun că „violul este o crimă” și cer statului „să transmită un semnal de toleranță-zero” în ceea ce privește astfel de infracțiuni.
Legea Medierii (115/2012), adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra „avantajelor medierii” inainte de judecarea cauzei in fata instantei. ONG-urile considera ca medierea poate fi un instrument pentru rezolvarea anumitor tipuri de conflicte, dar ca in mod categoric nu reprezinta o solutie acceptabila cand vine vorba de viol intrucat denota permisivitate fata de o fapta penala grava si creeaza violatorului conditii legale pentru a scapa de pedeapsa. Mai mult, spun aceștia, conduce la situația in care victima este obligata sa retraiasca oroarea violului.
In Romania, victimele violurilor sunt deja descurajate, institutional, cultural si social sa urmareasca pedepsirea violatorilor. Procedura prin care trebuie sa treaca pentru a raporta agresiunea (inainte de infațișarea in instanța) – de la obținerea certificatului medico-legal la intalnirea cu po