În România, pedepsele pentru infracţiuni concurente se contopesc şi se execută pedeapsa cea mai mare
Situaţia lui George Copos devine din ce în ce mai străvezie. Omul de afaceri cu o avere cuprinsă între 170 şi 175 milioane de euro (locul 26 în Top 300 Capital) a fost condamnat ieri de Judecătoria sectorului 2 al Capitalei la o pedeapsă de patru ani cu executare pentru evaziune fiscală în „Dosarul Loteria I”. Cazul este legat de vânzarea unui pachet de 38 spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Loteria Română în anul 2004, tranzacţie catalogată drept fictivă de procurori. Decizia poate fi atacată cu apel şi îi succede celei date în „Dosarul Transferuri”: cinci ani cu executare (recursul se judecă pe 11 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).
Frecvenţă infracţională
Acestea sunt faptele, iar de aici pornesc speculaţiile. Mai poate scăpa Copos din menghina procurorilor? ProSport a solicitat părerea unui magistrat, care a acceptat să vorbească sub protecţia anonimatului. „Este greu de crezut că va reuşi să fenteze închisoarea pentru că existenţa mai multor dosare de infracţiuni concurente presupune o anumită frecvenţă infracţională. Adică, individul în cauză, fără a fi considerat recidivist, şi-a făcut un obicei din a încălca legea. Sigur, legea permite, în anumite condiţii, ca ambele dosare să se încheie cu condamnări cu executare, dar mi-e greu să cred că se va ajunge acolo. Singura lui şansă este ca în una dintre aceste două cauze să fie exonerat”.
Se prescriu faptele?
Ce se va întâmpla în continuare ţine strict de cum se vor finaliza dosarele. Dacă ambele pedepse vor rămâne cum sunt acum, Copos va executa doar condamnarea cea mai mare, conform jurisprudenţei române. Patronul giuleştean mai are o şansă: ca dosarul să se prescrie înainte de a fi dată o decizie definitivă şi irevoc