Clasa zero va fi, de la toamnă, găzduită atât în şcoli, cât şi în grădiniţe. Totul depinde de spaţiul de care dispun şcolile. Primăriile vor decide unde se vor duce elevii de 6 ani din fiecare localitate în parte - unii la şcoală, alţii la grădiniţă.
Clasa zero rămâne obligatorie, legată de învăţământul primar. Numai dacă şcoala nu are spaţiu suficient va fi folosită alternativa grădiniţei. De acum încolo, în fiecare localitate din România va trebui să se pună la punct statistica - câţi copii de 6 ani vor intra în clasa zero la toamnă. Apoi să se facă un tur de orizont în unităţile şcolare din respectiva localitate - unde sunt spaţii suficiente în care să înveţe prichindeii. Treaba asta va trebui pusă la punct până cel târziu la sfârşitul lunii februarie.
Adunarea de la Slobozia
La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat în oraşul Slobozia o importantă adunare a învăţătorilor şi părinţilor acelor copii care deja se află în clasa pregătitoare sau - cum i se mai spune - clasa zero.
Evenimentul a căpătat chiar şi aură ministerială. Invitatul de onoare a fost însuşi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Trebuia aşadar dezbătută stringenta problemă a clasei pregătitoare - ce soartă va avea aceasta? Va rămâne în cadrul şcolii ori se va muta la grădiniţă? Unii s-ar întreba de ce la Slobozia o astfel de discuţie cu greutate naţională. Răspunsul este că tocmai de la Asociaţia Învăţătorilor Ialomiţeni a plecat, încă din octombrie anul trecut, ideea unui sondaj de opinie, naţional, în rândul cadrelor didactice care activează în clasa zero, dar mai ales a părinţilor care au copii daţi la şcoală, obligatoriu, de la 6 ani, după noua legislaţie educaţională. Astfel încât cele două părţi să spună cum anume văd viitorul clasei pregătitoare.
Părinţii vor clasa zero în şcoală
Rezultatele sondajului sunt interesante, aşa cum le-am aflat d