Daniel Constantin continuă să considere normal nivelul redevenţei pe care o încasea ză din contractul de concesiune a Insulei Mari a Brăilei, după cum a reieşit dintr-o replică oferită de acesta Evenimentului zilei
Evenimentul zilei a prezentat în exclusivitate, zilele trecute, „tunul” de 15,8 de milioane de euro pe care Constantin Duluţe, patronul Agricost, firma care a concesionat terenul din Insula Mare a Brăilei, l-a dat statului. Chiar şi după semnarea contractului, în august 2012, achită o redevenţă minimă care adânceşte pierderile pentru stat.
Zilele trecute, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a oferit Evenimentului Zilei o replică, prin care nu a făcut însă decât să confirme datele prezentate de ziar. Cu toate acestea el a declarat: „Dacă aţi citit în Evenimentul zilei aţi fost oarecum dezinformaţi”. Ulterior, acesta a vorbit însă despre faptul că Agricost, firma care a concesionat în 2012 Insula Mare a Brăilei, a evitat timp de mai mulţi ani semnarea contractului de concesiune pentru a păgubi statul. Or, acelaşi lucru fusese susţinut şi de reporterul EVZ. Insula Mare a Brăilei jupoaie de la stat suma pe care statul vrea s-o jupoaie de la fermieri
Mai grav este însă faptul că ministrul consideră redevenţa pe care o percepe acum statul firmei Agricost ca fiind perfect normală, deşi acesta este mult sub preţul pieţei. Iată ce a spus Daniel Constantin în cadrul unei emisiuni televizate: „Redevenţe de 600 -700 de kilograme la hectar sunt normale”. Firma Agricost achită o redevenţă de 607 kilograme. Pe piaţă, redevenţa medie practicată este de 1.000 kilograme pentru un hectar.
Insula Mare a Brăilei este unul dintre cele mai bune terenuri din ţară, iar productivitatea unui hectar poate ajunge şi la 7.000 - 8.000 de kilograme.
Există sau nu căi de reziliere
Ambiguu este şi de ce contactul păgubos pentru stat rămâne în vigoare.