În trei ani, instanţele bihorene vor avea o nouă faţă. S-a dat startul la şantierul pentru reabilitarea şi restaurarea Palatului de Justiţie, o mega-investiţie de 55 milioane lei menită să redea impunătoarei clădiri frumuseţea de odinioară.
BIHOREANUL a aflat că ambiţiosul proiect prevede schimbarea întregului circuit juridic din imobil. Adio ore lungi de aşteptare pe coridoare înguste şi slinoase, săli de judecată şi arhive ticsite de lume, plimbări inutile de la un etaj la altul! Pe viitor, toate se vor muta într-un singur loc: sub pământ. 10 încăperi delimitate pentru procese, arhive, săli de aşteptare separate pentru împricinaţi, martori, minori şi avocaţi. Şi asta nu e tot...
Doi ani de birocraţie
Clădirea din centrul oraşului a fost construită acum mai bine de un secol pentru împărţirea dreptăţii. În ultimele decenii, însă, zidurile au fost doar peticite, astfel că în interior pereţii scorojiţi şi înnegriţi începuseră să crape, la fel ca straturile de vopsea de pe tâmplăria ferestrelor niciodată înlocuite. În plus, din cauza numărului mare de procese, sălile de judecată şi arhivele instanţelor au devenit neîncăpătoare, iar beciul ce adăpostea arhiva unde se păstrează dosarele proceselor terminate a fost inundat în dese rânduri, ducând la distrugerea unor documente.
Rând pe rând, şefii instanţelor au tot cerut fonduri pentru reparaţii capitale, dar Ministerul Justiţiei a inclus abia în 2006 acest palat între cele 20 de clădiri propuse spre finanţare în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, din fonduri obţinute atunci de la Banca Mondială.
Angrenajul, până atunci doar plănuit, s-a pus în mişcare în decembrie 2010, când proiectul de reabilitare şi restaurare al Palatului de Justiţie din Oradea, întocmit de Institutul de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii Bucureşti (IPCTC) a fost prezentat Guvernului