Luna februarie va aduce cu sine declanşarea dezbaterilor pe tema modificării Constituţiei. USL are o serie de propuneri controversate. Sursa: Nicu Dîrdiac
Preşedinte fără implicare în numirea premierului, o Curte Constituţională ale cărei decizii pot fi întoarse în Parlament, opt regiuni de dezvoltare şi referendum fără cvorum.
Acestea sunt câteva dintre prevederile pe care Victor Ponta doreşte să le introducă în proiectul de modificare a Constituţiei care ar urma să fie lansat în discuţie publică în luna februarie.
Preşedinte spectator
În urma războiului avut cu preşedintele Traian Băsescu, premierul îşi doreşte ca la Cotroceni să fie un şef de stat cu rol simbolic. Acesta nu ar mai avea un cuvânt de spus în desemnarea premierului.
"Preşedintele nu mai poate numi prim-ministru pe cine consideră domnia sa. (...)Vreau să scriem acolo (în viitoarea Constituţie - n.r.) un lucru care-i scris în majoritatea constituţiilor, partidului care are cel mai.... sau alianţei care are cel mai mare număr de parlamentari... i se dă mandatul", declara premierul.
Preşedintele nu va merge nici la Consiliul European, lucru pe care Ponta îl vrea trecut "foarte clar" în noua Constituţie. De asemenea, şeful statului nu poate veni la şedinţele de Guvern decât invitat de premier, şi numai când pe agendă sunt probleme de politică externă, apărare naţională sau ordine publică.
Şeful statului este eliminat şi din procesul de selectare şi numire a conducerii Parchetului General şi a DNA, care ar urma să revină CSM, fără implicarea preşedintelui sau a ministrului Justiţiei.
Deciziile CCR, întoarse în Parlament
O altă modificare pe care USL intenţionează să o aducă Constituţiei este desfiinţarea pragului de prezenţă de 50% plus unu necesar pentru validarea referendumului. Vara trecută, tentativa USL de a elimina pragul a fost sancţionată dur de oficiali