După publicarea în ultima ediţie din „Şcoală şi cultură” a poveştilor cu „Vâlva minei”, mai mulţi cititori m-au sunat sau au venit la redacţie, întrebându-mă când voi publica volumul anunţat cu aceste poveşti. Între timp, am mai continuat documentarea şi cred că am descoperit toate aceste poveşti importante pentru mitologia minieră scrise de Arpad Schreiber, conductor principal de mine. Până la publicarea lor într-un volum nu mai e mult. Dar până atunci vă mai ofer o poveste, o tristă poveste…
În mina statului din Roşia Montană, în partea minei numită Orlea, în zona aflătoare deasupra nivelului de transport, aproape de terenurile proprietarilor privaţi, s-a dat peste o vână necunoscută şi neexploatată până atunci, foarte bogată în aur. Deoarece cel mai bogat punct al acestei vâne se afla nu departe de terenurile proprietarilor privaţi, oamenii vorbeau între ei că statul nu mai lucrează pe teritoriul său, ci că ar fi pătruns pe teritoriul proprietarilor privaţi. Aceste zvonuri fireşte că au ajuns la urechile proprietarilor de mină privaţi, care, dându-le crezare, s-au dus la Inspectoratul Minier din Abrud şi au cerut ca, întrucât statul lucrează pe teritoriul lor, să oprească lucrările, până când măsurătorile vor stabili realitatea.
Inspectorul minier, considerând că aici poate fi vorba despre un proces de mezuină, le-a acceptat cererea şi, coborând în mina statului, a sigilat locurile de muncă şi le-a pus sub pază, până când se va stabili prin măsurători, dacă afirmaţiile proprietarilor de mină privaţi corespund adevărului.
Măsurătorile, care au fost executate de inginerii ambelor părţi, au dovedit însă că statul lucrează pe propriul său teritoriu şi, deci, nu a trecut peste hotarele sale. Ca urmare, inspectorul minier a abrogat suspendarea lucrărilor statului şi a obligat pe proprietarii privaţi la suportarea speselor ivite.
Proprieta