Miercurea Ciuc, România, un oras de 38.000 de locuitori, amplasat pe o câmpie din estul Trasilvaniei, este faimos pentru trei lucruri: are statutul de pol al frigului în România, aici se produce berea Ciuc şi tot aici există echipa de hochei care a câştigat ultimele şase campionate naţionale, scrie New York Times.
Dar numele inscripţionat pe tricourile jucătorilor nu este Miercurea Ciuc ci Szekelyfold, care în maghiară înseamnă Regiunea Szekely, o fostă provincie din imperiul Austro -Ungar.
Regiunea Szekely, denumită după un trib de războinici din Evul Mediu, acoperă trei judeţe din inima ţării. Cele 1,2 milioane de etnici maghiari din România reprezintă cea mai mare minoritate din România, circa 6% din totalul populaţiei.
Căderea imperiului Austro-Ungar după primul Război Mondial i-a gonit pe mulţi dintre ungurii din teritorii care aparţin acum României, Slovaciei, Ucrainei şi Serbiei.
Cei din ţinutul Szekely au devenit subiect al politicii de asimilare, care a inclus restricţii severe în privinţa folosirii limbii proprii, în perioada fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu.
Clubul este similar echipei Barcelona din Spania, care a menţinut vie flacăra naţionalismului catalan în timpul regimului represiv al generalului Franco, mai scrie New York Times.
Dar în ultimele două decenii maghiarii au reînceput campania pentru o mai mare autonomie, în cadrul căreia echipa de hockey Csikszereda din Miercurea Ciuc joacă rolul de avangardă, scrie New York Times.
"Pot spune că acest club sportiv reprezintă ţinutul Szekely", a spus Papp Elod, fostul preşedinte al clubului care este acum politician.