La reexaminarea cerută de Traian Băsescu, incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea au căpătat o nouă formulare, agreată şi de Opoziţie Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Parlamentarii s-au con format solicitărilor preşedintelui Traian Băsescu şi au modificat, ieri, Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Parlamentarii din Comisia de Statut au întocmit un raport în care au cuprins modificările solicitate de şeful statului prin cererea de reexaminare, după cum a declarat preşedintele acestei comisii, deputatul PSD Gabriel Vlase.
De altfel, raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă, al deputatului UDMR, Marton Arpad, care ar fi vrut păstrarea Statutului parlamentarilor în varianta veche. „Au fost modificări de formă, şi nu de fond, aşa cum am menţionat şi până acum, în urma solicitărilor venite de la Cotroceni”, a afirmat Gabriel Vlase. Deputatul PSD a subliniat că solicitările şefului statului au fost „pertinente”.
Vlase a precizat că, potrivit formei agreate de comisie, parlamentarul suspectat de incompatibilitate îşi pierde mandatul dacă nu face contestaţie la Raportul ANI în termenul prevăzut de lege. Contestarea în instanţă a raportului ANI se va face în 15 zile, termenul fiind trecut în legea ANI şi în Codul de procedură civilă. Statutul parlamentarilor, modificat după solicitările lui Traian Băsescu
Parlamentul, informat nu notificat
Deputatul PSD a mai subliniat că, în cazul unei decizii date de ANI cu privire la un deputat sau senator, Parlamentul nu este notificat, ci informat, ca instituţie tutelară a celui care are o problemă. Întrebat dacă Parlamentul va căuta o soluţie pentru informarea parlamentarului vizat de decizia ANI în timp util, Vlase a spus că aceasta a fost, de fapt, intenţia lor.
„Îl putem găsi poate mai uşor decât prin notificarea aceea poştală. Nu este nimic special”, a adăugat Vlase.
Un Sta