Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European le-a îndemnat, joi, pe cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care încă nu au recunoscut Kosovo - Spania, Grecia, Cipru, România şi Slovacia - să-l recunoască. Sursa: Reuters
”Le îndemnăm pe cele cinci state membre care încă nu au făcut-o să procedeze la recunoaşterea Kosovo şi le invităm să facă tot posibilul pentru a facilita relaţiile economice, sociale şi politice între cetăţenii lor şi cei din Kosovo”, menţionează un raport, aprobat joi, cu privire la eventuala viitoare aderare a Pristinei la UE.
Rezoluţia, care va fi supusă votului în plen în luna martie, la Strasbourg, a primit joi 42 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 12 abţineri.
Eurodeputaţii au avertizat totodată Kosovo că are nevoie de ”reforme rapide în ceea ce priveşte dezvoltarea statului de drept, protecţia minorităţilor şi administraţia publică”.
Au cerut, de asemenea, reforma normativei comerciale pentru a putea încheia, mai târziu, un acord de asociere şi stabilizare cu UE.
Pe de altă parte, Parlamentul European le-a cerut autorităţilor mai multe eforturi în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, mai ales în nordul Kosovo, unde trăieşte o minoritate sârbă, europarlamentarii sperând ca aceasta să aibă un ”rol constructiv” în politica şi societatea civilă din zonă.
Eurodeputaţii apreciază începerea dialogului la cel mai înalt nivel între Belgrad şi Pristina, potrivit sursei citate.
Întâlnire simbolică la Bruxelles
Preşedinţii sârb, Tomislav Nikolici, şi cel kosovar, Atifete Jahjaga, s-au întâlnit pentru prima dată, ieri, la Bruxelles, sub auspiciile şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care i-a încurajat să continue pe ”calea normalizării”.
Cei doi preşedinţi au asigurat-o pe Ashton că rămân ”angajaţi în dialog”, a declarat Îna