Pentru a recapitaliza instituţia financiară, statul trebuie să rupă o sumă imensă din buget, spun experţii. Specialiştii de la FMI au atenţionat asupra riscului de pierdere şi a banilor alocaţi pentru recapitalizarea BEM.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) susţine că injectarea de capital va reduce din presiunea cauzată de creditele neperfomante ale Băncii de Economii (BEM). „Din informaţiile pe care le avem în baza unui control recent la BEM, este nevoie de 500-700 de milioane de lei. Credem că acţionarii se vor comporta ca nişte investitori raţionali şi toţi vor participa la majorarea capitalului social“, a declarat Dorin Drăguţanu.
O decizie politică
Şeful băncii centrale afirmă că pentru a salva instituţia este nevoie de o decizie politică, la nivel de Guvern şi de Parlament. „Când e nevoie, se pot găsi bani. Miza este destul de mare. Sperăm că toate persoanele care ştiu ce se întâmplă la Banca de Economii vor analiza la rece necesitatea de a susţine această bancă. Ei cunosc foarte bine care ar putea fi impactul asupra sistemului bancar şi a economiei în caz contrar“, a precizat guvernatorul.
Potrivit lui, banca are nevoie de un management profesionist şi independent de politicile statului. „Faptul că Guvernul deţine 56% din acţiunile BEM nu înseamnă că autorităţile trebuie să se implice în fiecare zi în treburile instituţiei“, a explicat Dorin Drăguţanu. De asemenea, guvernatorul consideră că situaţia creată la BEM se datorează şi unor carenţe în legislaţie în privinţa gradului de responsabilitate a bancherilor pentru cele ce se întâmplă la o bancă.
"Cu cât mai mulţi bancheri vor fi pedepsiţi, cu atât mai stabil va fi sistemul. Or, dacă un director de bancă face nereguli, s-au deprins să dea vina de BNM", a menţionat guvernatorul.
Premierul Vlad Filat a refuzat să comenteze declaraţiile guvernatorului pentru a nu î