Cea mai controversată figură feminină a Casei Regale din România, Regina Maria, şi-a legat numele pe vecie de Dobrogea. Englezoaica veşnic îndrăgostită a scandalizat familiile regale prin aventurile ei, ca prinţesa Diana.
Locul de suflet al Reginei Maria era la Balcic, pe malul înalt al Mării Negre, într-un castel unde îşi stabilise reşedinţa.
Aici, în micuţa capelă Stella Maris pe care o construise la „Cuibul liniştit“, şi-a dorit Regina Maria ca inima ei să îşi găsească odihna veşnică, însă zbuciumul care i-a caracterizat viaţa sentimentală îi marchează şi posteritatea.
Trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş alături de Regele Ferdinand, dar inima a fost dusă - după cedarea Cadrilaterului din 1940 - la Bran, apoi la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.
Prinţesa a ales o ţară barbară
Principesa Maria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park - Anglia. A fost fiica Principelui Alfred al Mării Britanii şi Irlandei, principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei.
Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Deşi fusese curtată de Winston Churchill şi de marele duce George al Rusiei, Principesa Maria s-a căsătorit, la 10 ianuarie 1893, cu Principele Ferdinand, nepotul domnitorului Carol I - regele unei „ţări barbare“. Nobila englezoaică a făcut în epocă o puternică impresie.
Casa Regală din România o descrie: „Inteligentă, de o extraordinară frumuseţe, plină de curaj şi de determinare, Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al României, în timpul şi după Primul Război Mondial. Rămâne legendară vizita Sa în Statele Unite ale Americii, în octombrie-decembrie 1926, când a fost întâmpinată peste tot de oficialităţi şi de mulţimi entuziaste.
În timpul Primului Război Mondial, a fost o prezenţă activă