Deși USL a conturat deja un proiect de revizuire a Constituției, partidele aflate în Opoziție ar avea și ele câteva propuneri privind noua lege fundamentală. Sursa: Razvan Valcaneantu
Astfel, BPN al PDL urmează să aprobe în şedinţa de luni, spre dezbatere şi adoptare la nivelul organizaţiilor teritoriale, o rezoluţie privind ideile partidului referitoare la revizuirea Constituţiei.
Documentul va fi supus validării în Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL din 23 februarie, a declarat Daniel Buda, preşedinte al comisiei interne a PDL de modificare a legii fundamentale.
"Un principiu care se va regăsi, fără doar şi poate, este cel legat de respectarea voinţei poporului român manifestată prin referendumul din 2009 cu privire la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Nu în ultimul rând se vor regăsi şi aspecte care ţin de politica bugetară, şi anume cuprinderea în textul Constituţiei a prevederii potrivit căreia deficitul bugetar să nu fie mai mare de 3%", a precizat Daniel Buda.
UDMR nu mai vrea guvernare prin asumarea răspunderii
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va susţine la discuţiile privind modificarea Constituţiei clarificarea atribuţiilor Guvernului, întărirea rolului Parlamentului şi limitarea drastică a guvernării prin OUG şi prin asumarea răspunderii.
"Noi propunem Parlament bicameral, dar cu competenţe diferenţiale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Trebuie să vedem ce facem cu ordonanţele de urgenţă, trebuie întărit rolul Parlamentului, trebuie să limităm drastic posibilitatea de a guverna prin OUG şi prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor.
În ceea ce priveşte articolul 1 din Constituţie, liderul UDMR a reiterat faptul că Uniunea susţine modificarea sintagmei de "stat naţional".
Totodată, liderul UDMR și-a exprimat conving