Un orădean a înfruntat cu tenacitate o ditamai companie multinaţională de comunicaţii, şi nu pentru a obţine micşorarea facturii la telefonul mobil, ci desfiinţarea antenei de emisie-recepţie montate pe terasa blocului în care locuieşte.
Sentinţa recent obţinută îi dă dreptate, instanţa acceptând, pentru prima oară în România, că emisiile antenelor GSM sunt nocive şi pot provoca inclusiv cancer cerebral.
Din fan, duşman
În 2003, orădeanul Pavel Mudura, profesor universitar la Facultatea de Mecanică, îşi ruga vecinii din strada Independenţei 49 (Centrul Civic) să accepte amplasarea unei antene Vodafone (pe atunci Connex) pe terasa blocului A2. Argumentul? Compania oferea lunar 200 de dolari, bani din care locatarii puteau plăti o parte din cheltuielile comune.
După doar un an, în 2004, bărbatul s-a răzgândit însă, cerând asociaţiei rezilierea contractului cu Vodafone. "Amplasată chiar deasupra apartamentului meu, aflat la ultimul etaj, antena îmi provoca dureri de cap îngrozitoare. Am fost operat, întâi în 2003 la Oradea, iar în 2004 la Bucureşti, pentru îndepărtarea unor hematoame sudurale (n.r. - cheaguri de sânge) apărute ca urmare a expunerii la câmpurile electromagnetice", povesteşte Mudura BIHOREANULUI.
Pas cu pas
Pentru că vecinii i-au respins rugămintea, bărbatul a fost nevoit să se mute la ţară. "Am renunţat la folosinţa propriei locuinţe, pentru care achit însă taxele şi impozitele, şi m-am mutat în Alparea, în domiciliu forţat, de unde fac naveta, numai ca să nu mai îndur durerile de cap provocate de emisiile electromagnetice", spune profesorul, explicând că "nu toate persoanele percep aceste radiaţii, ci doar cele cu o sensibilitate mai mare, dar toţi oamenii, chiar dacă nu-şi dau seama, sunt afectaţi în timp".
Neavând încotro, Mudura a dat asociaţia în judecată, invocând legea condomeniilor, care prevede că în caz