Rusia este cunoscută pentru intoleranţa sa la homosexualitate. Sportivii se întreabă în ce măsură îi va afecta acest lucru în 2014, la Soci.
La Londra 2012 nu au participat mulţi sportivi care au recunoscut că sunt gay. Doar 23. Probabil cam tot atîţia vor fi şi la Olimpiada de iarnă de la Soci, din februarie 2014. Diferenţa e că Anglia nu a făcut nici o diferenţă între ei şi sportivii hetero, dar Rusia cu siguranţă va face.
Rusia este celebră pentru faptul că evenimentele publice care promovează drepturile homosexualilor, dar şi manifestările afectuoase, sunt pe punctul de a trece în afara legii.
USA Today propune cazul patinatorului de viteză Blake Skjellerup. Soci va fi cea de-a doua sa Olimpiadă, dar, în loc să se concentreze pe antrenamente, el se preocupă mai degrabă de legislaţia rusă antigay.
Neo-zeelandezul şi-a recunoscut homosexualitatea în 2010, după ce a participat la Olimpiada de la Vancouver. Proiectul de lege care interzice propaganda homosexualilor este pe punctul de a fi votat.
"Nu vreau să ascund cine sunt, nu vreau ca acest lucru să mă dea înapoi. Vreau să fiu eu însumi şi mă gîndesc cu groază că acest amănunt m-ar putea băga în bucluc tocmai la Olimpiadă", spune Skjellerup.
Rusia homofobă este apărată, totuşi, de un mare sportiv. Johnny Weir, patinator american de artistic, se declară rusofil împătimit, vorbeşte limba şi, mai mult decît atît, are drept partener de viaţă un bărbat de origine rusă, pe Victor Voronov.
Cînd Weir şi soţul său erau anul trecut la Moscova la o competiţie şi-au făcut o poze sărutîndu-se în diverse locuri din oraş şi le-au postat pe reţelele de socializare. Dar Weir recunoaşte că poate el este tratat mai bine în Rusia pentru că este cunoscut şi pentru că ruşii îi apreciază aptitudinile de patinator. El şochează totuşi dîndu-le sportivilor gay un sfat: "Aveţi grijă cum vă purtaţi în