Britanicii sunt furioşi că, fără să ştie, au mâncat lasagna şi spaghete bolognese semipreparate care conţineau carne de cal în loc de carne de vită. Şi aşa a apărut un nou motiv pentru ca politicienii şi presa din Marea Britanie să mai dea o copită României, loc din care ar proveni caii sacrificaţi.
Povestea este complexă şi implică mai multe firme din Franţa, Luxemburg, Suedia, Cipru şi Olanda plus un abator din România. Doar faptul că suntem ţară exportatoare de carne de cal ne-a pus pe lista suspecţilor de serviciu, a „barbarilor“ care chinuie animalele venerate de englezi. „Lorzii“ nu mănâncă aceste animale nobile, aşa că s-a pornit o anchetă europeană extinsă pentru a se descoperi cine a păcălit consumatorul britanic.
Cu toate că în prima linie de pe lista bănuiţilor trebuie să stea compania care a tocat, ambalat şi exportat produsele care au ajuns în farfuriile englezilor, cei mai mulţi ochi privesc acum spre România. De-aici vine carnea şi, potrivit unui parlamentar conservator britanic, Comisia Europeană trebuie să impună imediat restricţii în ceea ce priveşte exporturile noastre. Şi apoi, la grămadă, a tuturor importurilor din Uniunea Europeană în insulă.
Evident că noi suntem de vină, doar de-aici pleacă toate relele în Marea Britanie. Hoardele de muncitori ilegali, imigranţii, şuţi de portofele şi alte năpaste pe capul englezilor, imposibil de oprit şi, din câte vedem, de verificat şi contabilizat în mod corect. Dar, nu-i aşa, politicienii englezi seamănă destul de mult cu cei români la acest capitol, al ameninţărilor naţionale iminente. Unii se sperie că flutură nişte steaguri, alţii că nu flutură coada calului pe etichete.
Cum s-a transformat calul în vită pe traseul România – Franţa – Suedia – Luxemburg - Marea Britanie vom afla în următoarele zile, pentru că ancheta europeană a luat amploare şi este grăbită chiar de declaraţii r