Te dor frecvent genunchii, ai probleme musculare sau articulare, înţepeneşti de mijloc? Într-un cuvânt, ai sentimentul că ţi-au ruginit de tot încheieturile? Ei bine, s-ar putea să fie vorba de artroză, o afecţiune la care sunt mai predispuse femeile, şi care poate fi combătută cu remedii naturale.
Artroză e o formă de reumatism degenerativ, localizat în special la nivelul genunchilor, şoldurilor şi coloanei vertebrale, şi duce, pe termen lung, la deteriorarea şi distrugerea cartilajelor articulare.
Simptomele nu lasă loc niciunui dubiu: dureri articulare şi musculare, „înţepeniri”, inflamaţii, tumefiere, roşeaţă locală. Mai trebuie precizat că suferindele – căci femeile sunt cele mai afectate - sunt meteosensibile: durerea se acutizează la schimbările de vreme.
Cauzele bolii
O cauză este legată de procesul de îmbătrânire propriu-zis, care duce, invariabil, la uzura cartilajelor (deşi acestă uzură ar trebui să aibe loc cât mai târziu cu putinţă...); o alta este cauzată de carenţe nutriţionale, dar şi de un stil defectuos de viaţă. Suprasolicitarea unor articulaţii anume, lipsa exerciţiilor fizice sau traumatismele repetate pot declanşa afecţiunea.
Ţine cont însă că şi factorii ereditari, tulburările endocrine, obezitatea pot favoriza instalarea artrozei.
Cu ce o tratezi
Cură cu cartilaj de rechin
Cartilajul de rechin conţine în mod natural glucozamină şi sulfat de condroitină, două substanţe care stimulează buna funcţionare a cartilajelor în organismul nostru. Ambele substanţe sunt disponibile sub formă de tablete, capsule sau pudră.
Vitamine, minerale, acizi graşi
O dietă sănătoasă anti-artroză presupune suplimente de:
Zinc: indispensabil bunei funcţionări a articulaţiilor, acţiune antiinflamatoare.
Vitaminele C şi E: rol antioxidant, anti-îmbătrânire.
Acizii graşi omega 3: rol antiinflama