Corupţia şi conflictul de interese au zguduit din temelii cel mai mare minister din România. Cele mai multe scandaluri au fost legate într-un fel sau altul de fondurile europene. Sursa: Remus Suciu
1 /.
În ultimii ani, înalţi funcţionari din Ministerul Muncii şi din instituţiile subordonate au fost în centrul unor scandaluri de corupţie care mai de care mai spectaculoase.
În aprilie 2011, ministrul Muncii de la acea vreme, Ioan-Nelu Botiş, a fost silit să-şi dea demisia în urma unui scandal de acordare a unor fonduri europene nerambursabile către un ONG unde era consilier soţia sa şi a cărei constituire ministrul o sprijinise pe vremea când îndeplinea funcţia de şef al Agenţiei Judeţene de Ocupare Bistriţa.
Organizaţia nonguvernamentală se numea Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa îşi avea sediul pe una dintre proprietăţile familiei Botiş. Valoarea proiectului derulat din foncuri europene era de peste 2 milioane de lei. Ministrul a fost acuzat atunci de conflict de interese.
Cristina Zevedei, directoarea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) care ocupa această funcţie din martie 2010 şi gestiona peste 4 miliarde de euro a fost demisă, tot în urma acestui scandal.
În mai 2012, un alt scandal. Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Silviu Bian, a primit o condamnare de 0 ani de puşcărie cu executare. El fusese reţinut din octombrie 2011 de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită în mod repetat. Potrivit acuzaţiilor, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angaj