Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten se declară scandalizată de lipsa controlului asupra etichetării produselor, fapt care a permis ca importante exporturi din carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor drept carne de vită.
Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând, in schimb, să se bucure de compania acestor animale, spun reprezentanţii Vier Pfoten.
„Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International.
Reprezentanţii organizaţiei mai spun că eticheta produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul. Printr-un sistem eficient de verificare şi inspecţii, identificarea şi etichetarea ar trebui să fie corectă. “În cazul de faţă nu doar că s-a piedut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informţii şi să fie mai bine supravegheată. Vier Pfoten cere ca eticheta de pe produse din carne de la toate speciile să includă locul naşterii, ferma în care este crescut animalul şi locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui ăa aibă loc sistematic şi să fie transparente”, a mai adaugar Gabriel Păun.