În acestă lună, mai mulţi localnici din Sulina au iniţial o petiţie on-line prin care au solicitat mutarea ambulanţei navale (a şalupelor care transportă pacienţi din Delta Dunării) în Sulina. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă spun că nici nu pot şi nici nu ar trebui să opereze această schimbare. Iată de ce:
Explicaţia vine din faptul că, în urma ultimelor schimbări din sistemul sanitar organizat la nivelul judeţului Tulcea, asistenţa medicală este asigurată pentru pacienţii din deltă.
Asistenţa medicală în deltă este asigurată
Astfel, la Sulina s-a deschis o Unitate de Primire Urgenţe care are program permanent şi în care lucrează patru medici şi şapte asistenţi medicali. Mai mult, în oraşul Sulina funcţionează şi are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea o ambulanţă privată (cea a familiei Năstase). În plus, pentru eficientizarea activităţii, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Tulcea are un cotnract de comodat cu primăria CA Rosetti, prin care s-a dat în folosinţă o ambulanţă de tip A2 care ar putea transporta pacienţii din Rosetti la navele sanitare private sau de stat care ar urma să îi transporte fie la Unitatea de Primire Urgenţe Sulina, fie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Pacienţii sunt monitorizaţi de un medic
Prin existenţa Unităţii de Primire Urgenţe Sulina s-au creat condiţiile necesare pentru ca pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală de urgenţă imediată, asigurată de medici, iar nu de asistenţi medicali, cum s-ar întâmpla dacă aceştia ar fi preluaţi de navele sanitare.
„Pe navă activează asistenţi medicali şi ambulanţieri, iar numai în cazurile foarte grave pe şalupă este prezent şi un medic. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă Tulcea activează un total de trei medici“, explică managerul SJA, Petruş Bălănică.
Nu au bani pentru a a