Marele duhovnic Serafim Man, care a murit marţi, va fi înmormântat, mâine, la Mănăstirea Rohia, acolo unde a slujit vreme de 49 de ani. Printre cei care i-au adus un omagiu lui Serafim Man se numără şi preşedintele Traian Băsescu. Sursa: Reuters
Întrebat ce a însemnat pentru el fostul stareţ al Mănăstirii Rohia Serafim Man, care a încetat din viaţă, Traian Băsescu a răspuns: "Lăsaţi-l acolo unde e, în sufletul meu".
Înmormântarea va avea loc mâine, de la ora 10:00, în biserica mănăstirii. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de către Preasfinţitul Justin Sigheteanul – ucenicul Arhimandritului Serafim Man.
Tot vineri, de la ora 12:00, va avea loc slujba înmormântării după rânduiala înmormântarii monahilor.
Părintele arhimandrit Serafim Man a fost stareţ al mănăstirii de la Rohia între anii 1973-1984.Parintele Serafim Man este cel care l-a tuns în monahism pe Nicolae Steinhardt, pe care l-a primit cu mult drag în obştea sa de la Rohia, în anul 1980, în taină, de frica regimului comunist care putea zădărnici totul.
Părintele Serafim Man s-a născut în 27 noiembrie 1935, în localitatea Boiereni, județul Maramureș, în apropiere de lăcașul de cult în care și-a petrecut cea mai mare parte din viață.
În data de 23 noiembrie 1952, la vârsta de numai 17 ani, tânarul a intrat ca frate la mănăstirea de la Rohia. În data de 20 iulie 1955, după trei ani de ucenicie, a fost tuns în monahism, primind numele Serafim.
Vindecare miraculoasă
În urmă cu mai bine de 30 de ani, medicii din Cluj nu-i mai dădeau nicio șansă de scăpare părintelui Serafim Man, care era bolnav de cancer în metastază. Doctorii i-au permis atunci monahului să se intoarca la Rohia pentru a muri în chilia sa. „Mai ai de trăit ceasuri, nu zile”, i-a spus profesorul care l-a îngrijit.
Ajuns acasă la Rohia, părintele Serafim s-a lăsat cu totul în voia lui D