În discursul despre Starea Naţiunii, preşedintele SUA s-a concentrat pe redresarea economică, retragerea din Afganistan şi controlul armelor de foc Sursa: REUTERS
Barack Obama a subliniat necesitatea reducerii deficitului bugetar, printr-o combinaţie de creştere a taxelor şi scădere a cheltuielilor. El a precizat că sprijină „reformele modeste” din programe precum Medicare, atâta timp cât şi bogaţii îşi aduc contribuţia. S-a referit şi la retragerea a jumătate dintre militarii americani din Afganistan până în 2014, pentru a pune capăt celui mai lung război al Americii.
Redeschizând o bătălie cu Congresul, pe care a pierdut-o în primul său mandat, şeful statului a cerut zeci de miliarde de dolari pentru reconstruirea vechilor şosele şi poduri din ţară. Obama a menţionat intenţia de a semna un acord comercial de liber schimb cu UE. „Vom lansa discuţii despre un acord transatlantic privind comerţul şi investiţiile cu UE, pentru că un comerţ liber şi echitabil de o parte şi de cealaltă a Atlanticului va sprijini locurile de muncă bine plătite”, a declarat el.
Taxe şi impozite pentru bogaţi
Obama vrea cu orice preţ eliminarea excepţiilor de la plata taxelor şi a deducerilor pentru americanii bogaţi, dar şi scăderea cheltuielilor bugetare. Discursul, care a durat o oră, a demonstrat, scrie presa americană, o diferenţă ideologică uriaşă între partide, chiar dacă republicanii încearcă acum să se repoziţioneze, după eşecul suferit în alegerile prezidenţiale din 2012, şi să demonstreze că ştiu care sunt problemele clasei de mijloc.
Senatorul republican Marco Rubio susţine că Obama greşeşte când se bazează pe guvern şi nu pe economia de piaţă pentru dezvoltarea clasei de mijloc. „Preşedinţii din ambele partide, de la John Kennedy la Ronald Reagan, au ştiut că piaţa liberă este sursa prosperităţii clasei de mijloc”, a spus Rubio.
Liderul SUA s-a re