Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea este nemulţumit din nou de modul în care Guvernul încearcă să rezolve problemele. La fel cum săptămâna trecută l-a criticat pe premierul Victor Ponta că a aprobat exploatarea gazelor de şist în localităţi bihorene în baza unor licitaţii desfăşurate, tot netransparent, de către guvernele PDL, de data aceasta Bodea spune că este portavocea primarilor din Colegiul său (zonele Aleşd-Beiuş-Ştei) "speriaţi" de o altă Ordonanţă, care îi obligă să se împrumute pentru a plăti 85% din datoriile unităţilor administrativ-teritoriale până la 29 martie, în caz contrar urmând să le fie blocate conturile.
În esenţă, a explicat Bodea într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, Guvernul a dat satisfacţie FMI, care a cerut stingerea datoriilor pe care unităţile administrativ-teritoriale către firmele care le-au furnizat bunuri şi servicii, ceea ce senatorul liberal consideră a fi un principiu corect.
În practică, însă, a observat Bodea, există "unităţi administrativ-teritoriale care nu numai că înregistrează arierate uriaşe, dar sunt şi în situaţia în care veniturile proprii nu pot susţine atât cheltuielile curente, cât şi investiţiile în derulare şi rambursarea unor împrumuturi".
În acest sens, senatorul liberal a dat exemplul unor comune bihorene precum Răbăgani, care are venituri proprii de circa 365.000 lei pe an, şi cu datorii de peste 2,5 milioane lei, generate de obligaţiile asumate pentru cofinanţarea unor proiecte europene.
"Există numeroase cazuri de administraţii locale în care primarii nou aleşi au moştenit datorii cu mult mai mari decât veniturile proprii pe mai mulţi ani. Sancţionarea acestora (n.r. - prin blocarea conturilor) de la 1 aprilie, aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţă 3/2013, nu rezolvă problemele comunităţilor, ci pur şi simplu le blochează", a spus Cristian Bodea.
"M-am întâlnit cu primarii din zon