Codul vamal al carnii de cal din Romania vanduta companiei franceza Spanghero este cel pentru "carne de cal", a declarat joi ministrul francez pentru Consum, Benoit Hamon, citat de Paris Match. Oficialul francez a precizat, in prezentarea concluziilor anchetei lansate in problema carnii de cal etichetate gresit, ca ea iesea din abatoarele romanesti fiind etichetata clar "carne de cal, origine Romania".
Potrivit ministrului francez, carnea a fost etichetat ca provenind din Romania, fie cu mentiunea "inainte de dezosare", fie cu initialele "BF" care defineste tipul de pachet. Cele doua initiale ar fi putut sugera ca era vorba despre carne de vita, a precizat Benoit Hamon.
Cu toate acestea, ministrul a remarcat ca prezenta codului vamal pe factura indica ca era vorba de carne de cal.
"Atunci cand carnea ajunge la Spanghero, acesta avea mentiunea BF Romania, insa codul vamal este cel de carnea de cal", a subliniat ministrul francez pentru Consum.
Cu cateva minute inainte de conferinta de presa, compania Spanghero a trimis un comunicat de presa in care a aratat ca in absenta termenului clar, cifrele au fost citite drept un cod folosit in cadrul firmei (romanesti - n.red.) si, drept urmare, nu au putut fi identificate drept un cod vamal pentru carne de cal".
Hamon a precizat un alt aspect important si ca Spanghero "nu ar fi putut ignora pretul pietei", in conditiile in care "un kilogram de carne a fost cumparat mult sub pretul pietei".
Primele elemente ale anchetei indica "o suspiciune puternica" ca Spanghero este "primul agent al acestei filiere de etichetare a carnii de cal din Romania cu indicativul vita"
Amintim ca autoritatile franceze i-au retras joi societatii franceze Spanghero, care a furnizat carnea catre Findus, autorizatia sanitara care ii permitea sa prelucreze carnea, acuzand-o de "