Aprecierea leului în raport cu dolarul amercian a ţinut în frâu scumpirile la carburanţi, se menţionează într-o analiză a Noble Securities, sucursala România.
Preţul petrolului a intrat pe un trend ascendent la începutul anului curent, înregistrând o creştere de cca 6% de la 1 ianuarie şi până la finele primei jumătăţi a lunii februarie (14 februarie, ora 12.00), pe fondul unui cumul de factori economici şi geopolitici, potrivit studiului citat.
"Semnalele economice care indică un potenţial de creştere pe viitor a cererii globale de petrol au constituit însă doar una dintre componentele care au susţinut preţul petrolului. Teama că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea duce la destabilizarea regiunii, cu diferite alte consecinţe în perturbarea livrărilor de petrol rămâne, la rândul său, o componentă importantă ce influenţează preţului acestuia în sensul creşterii sale", a comentat Victor Safta- Director General Noble Securities, sucursala România.
Deşi companiile petroliere din România au scumpit în acest an carburanţii, reflectarea creşterii consistente a preţului petrolului în preţurile carburanţilor a fost temperată de întărirea leului faţă de dolarul american, moneda la care se raportează preţul barilului de petrol, mai scrie în analiza menţionată.
Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, moneda naţională a crescut cu cca 2,3% comparativ cu cea americană.
"Este important însă de reţinut că leul a crescut faţă de dolarul american cu 4,2% în ianuarie, iar in februarie a intrat pe un trend de depreciere, scăzând până la jumătatea lunii cu aproximativ 1,9% comparativ cu USD", explică Victor Safta.
"Dacă tendinţa din această lună se va menţine, va susţine scumpirea carburanţilor în continuare, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne ridicat", a precizat acesta.
Pre