O serie de explozii au acoperit, aseară, cerul din munții Urali, cauzate cel mai probabil de o ploaie de meteoriți. Martorii spun că impactul a fost atât de mare, încât casele s-au cutremurat, ferestrele au fost pur și simplu spulberate, iar telefoanele au încetat să mai funcționeze.
UPDATE:Bilanţul victimelor exploziei unui meteorit se ridică la aproape 1.000 de răniţi, a anunţat, azi, guvernatorul regiunii Celiabinsk, Mihail Iurevici, citat de RIA Novosti.
„Numărul răniţilor este de aproximativ 950”, a declarat guvernatorul. Bilanţul anunţat anterior a fost de peste 500 de persoane rănite, în special de bucăţi de sticlă, multe geamuri fiind sparte de unda de şoc.
Ministerul rus pentru Situații de Urgență a precizat, anterior, că 524 oameni au fost răniți, dintre care 82 de copii. Doi dintre răniți sunt internați la terapie intensivă, anunța Sky News.
Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra atrage atenția că dezintegrarea unui meteorit la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre deasupra regiunii Celeabinsk ar putea provoca o gaură în stratul de ozon.
"După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru", a spus, potrivit Agrepres, omul de ştiinţă rus, citat de Gazeta.ru.
Potrivit rapoartelor neoficiale, meteoritul a fost interceptat de o bază militară aeriană din Urzhumka, lângă Chelyabinsk, care au trimis un proiectil să-l distrugă la altitudinea de 20 de kilometri. Lumina roșie care a urmat apoi a putut fi văzută în regiunile Sverdlovsk, Bashkiria și chiar în nordul Kazakhstanului.
Conform site-ului Russia Today, cel puțin o bucată din meteorit ar fi căzut pe Pământ, cauzând pagube în zona Chelyabinsk.
A fost afectat zidul