Ministrul ungar de externe Janos Martonyi a propus discuţii cu omologul său român Titus Corlăţean, inclusiv asupra situaţiei din jurul restricţionării de către România a folosirii steagului secuiesc, a declarat, ieri, pentru MTI, şeful biroului de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta, Gabor Kaleta. Sursa: VLAD STĂNESCU
Șeful diplomației ungare i-a trimis o scrisoare ministrului românh despre detaliile unei vizite plănuite a lui Martonyi la Bucureşti, adăugând că „parteneriatul strategic solid” dintre cele două ţări a asigurat o bază suficientă pentru a rezolva chestiuni, precum cele din jurul folosirii de simboluri etnice sau disputa privind cursurile în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, a spus Gabor Kaleta.
Ungaria nu vrea să intensifice tensiunile cu România
Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe clădirea Parlamentului ungar, ca „simbol al solidarităţii naţionale”, a informat MTI. Acţiunea a fost iniţiată de preşedintele parlamentului, Laszlo Kover, cu prilejul sesiunii plenare a legislatorilor maghiari din Bazinul carpatic desfăşurate la Budapesta.
Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a subliniat, în cadrul acestei sesiuni, că Ungaria nu intenţionează să „intensifice tensiunile” cu România, exprimând, totodată, mulţumiri municipalităţilor ungare care au arborat steagul secuiesc ca „semn de solidaritate cu prietenii noştri transilvăneni”.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti şi-a exprimat regretul, ieri, în legătură cu gestul autorităţilor de la Budapesta de a arbora steagul secuiesc pe clădirea Parlamentului ungar, afirmând acesta este de natură „să provoace opinia publică românească”.
UPDATE. Steagul secuiesc a fost arborat pe Parlamentul Ungariei. MAE regretă gestul care „provoacă opinia publică românească”
Săptămâna trecută, secretarul de stat în MAE unga