Uniunea Europeană a aprobat vineri planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal, care prevede efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conţină vită, informează AFP.
"Carne de cal: statele membre aprobă planul Comisiei Europene pentru depistarea fraudelor în comercializarea produselor alimentare", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat, precizând că măsurile vor fi implementate "imediat".
Carne de cal, descoperită în produse livrate în şcolile din Anglia şi în spitalele nord-irlandeze
Plăcintă ţărănească de vită, dar care conţinea carne de cal, a fost livrată unui număr de 47 de şcoli din Lancashire (nord-vestul Angliei), iar hamburgeri cu carne de cal au fost furnizaţi unor spitale din Irlanda de Nord, a anunţat vineri o sursă oficială, citată de AFP.
Plăcinta ţărănească (cottage pie) distribuită în şcoli din comitatul Lancashire, a fost testată pozitiv cu ADN de cal, a declarat Susie Charles, responsabilă de şcoli în cadrul Consiliului Local din comitatul Lancashire.
"Relativ puţine şcoli din Lancashire propun acest fel de mâncare, dar prioritatea noastră este să aducem asigurarea absolută că mâncărurile noastre conţin ce este scris pe etichetă. Faptul că aceste produse nu respectă această regulă ne-a condus, fără ezitare, la retragerea lor din meniurile noastre", a explicat ea.
În acelaşi timp, în Irlanda de Nord, hamburgeri cu carne de cal au fost livraţi unor spitale, a anunţat vineri compania care se ocupă de furnizarea cărnii instituţiilor medicale din această regiune britanică.
Business Services Organisation (BSO) a anunţat că un lot furnizat de o companie nord-irlandeză a fost retras din circuit, fără a preciza dacă o parte a fost consumată.
"Am reacţionat imediat ce am avut informaţia că ar putea exista o problemă de încredere, am retras produsele", a declarat Dav