Grecia ar putea beneficia de o nouă restructurare a datoriei publice, dacă Atena îşi atinge obiectivele de stabilizare a finanţelor sale publice, este de părere Yannis Stournaras, potrivit unor declaraţii publicate în cotidianul german Bild. Sursa: Reuters
Acesta speră că o îmbunătăţire a situaţiei execuţiei bugetare din Grecia ar putea determina creditorii ţării să reducă din nou datoria pe care statul elen o are.
"Tot ceea ce spun, este ceea ce este evident din noiembrie: dacă Grecia reuşeşte să genereze un excedent bugetar primar, adică înainte de plătirea datoriei, statele europene vor reflecta asupra unor noi măsuri pentru reducerea datoriei elene", a declarat ministrul pentru ziarul german, scrie Agerpres.
Fondul Monetar Internaţional (FMI), care face parte din troika creditorilor internaţionali ai Greciei alături de Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană, a apreciat deja că datoria Greciei "nu este viabilă" şi că este nevoie de un efort suplimentar.
Poul Thomsen, expert FMI, a estimat, la jumătatea lui ianuarie, că datoria grecească este "în continuare prea ridicată" în pofida restructurărilor efectuate deja şi a avertizat că aceasta riscă să piardă perspectiva oricărei "relaxări" sau ajutor "pe termen lung" din partea UE. El a amintit că în timpul summitului european din decembrie zona euro "s-a angajat să furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a menţine datoria în obiectivul stability", adică "sub 110% din PIB până în 2022", în loc de 120% până în 2020.