Universitățile din toată lumea sunt într-o permanentă competiție globală, ceea ce le-am făcut să caute noi metode de a-și atage aplicanți. Vizitele în orașul lor natal, sprijinul pentru unstil de viață cât mai aproape de natură sau beneficii materiale pentru tinerii din cale-afară de creativi sunt câțiva factori care le pot garanta succesul.
Vizitele în orașele natale
Pentru a le facilita accesul la informații, universitățile vin în întâmpinarea studențor prin intermediul târgurile de educație internaționale. Tinerii români, spre exemplu, din București, Timișoara și Iași vor avea ocazia, în acestă primăvară, să participe la RIUF, la cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Est, unde sunt așteptate peste 100 de universități din peste 20 de țări din lume. Astfel de instituții de învățământ superior au reprezentanți care călătoresc chiar și 10 luni și sunt însoțiți de elevi români, ce pot povesti cum se vede universitatea prin ochii lor.
Posibilități de finanțare diverse
Și pentru că nu toți studenții își permit să scoată din buzunar taxele de studiul, școlile, în parteneriat cu guvernele statelor din care provin, oferă împrumuturi avantajoase. Este și cazul guvernului Marii Britanii, dar și al Olandei care le împrumută tinerilor 100% din taxa de școlarizare, urmând a fi rambursate după terminarea studiilor. Burse inedite, însă la fel de consistente sunt și oferite vegetarienilor (Vegetarian Charity Grant oferă o bursă de 500 de lire unei persoane ce are nevoie de finanțare și care promite să urmeze o dietă vegetariană sau vegană), oamenilor cu idei (IdeasTap Uni Fee Fund oferă o bursă de 9.000 de lire studentului la muzică sau artă care oferă cea mai bună idee ce le-ar putea îmbunătăți serviciile lor) sau chiar oamenilor ce-și doresc să facă lumea un loc mai bun (Desmond Tutu Scolarships oferă 5 burse de maxim 8.000 de lire/an