Ministrul britanic pentru mediu, Owen Paterson, a cerut o anchetă referitoare la faptul că guvernul de la Londra ar fi știut, din 2011, despre problema existenței cărnii de cal în produse etichetate ca fiind carne de vită, dar a ignorat aceste avertismente. Sursa: Reuters
Ministrul, aflat în centrul scandalului cărnii de cal, a cerut Agenției pentru Standarde în Alimentație să investigheze acuzațiile referitoare la faptul că guvernul a fost avertizat, în urmă cu doi ani, despre intrarea unor produse din carne de cal, care ar putea dăuna sănătății, în rețelele de supermarketuri.
Guvernul fusese informat că există carne de cal, tratată cu un medicament, care este folosită în anumite produse alimentare, iar situația s-ar putea transforma într-un scandal, relevă publicația The Guardian.
„Am discutat cu directorul executiv al FSA, în această dimineață, și ea va cerceta arhivele pentru a vedea exact ce s-a spus la acea vreme”, a declarat Paterson pentru Sky News. John Young, fost manager al Serviciului pentru Igiena Cărnii, acum parte a Agenției pentru Standarde în Alimentație, a declarat că el a contribuit la redactarea unei scrisori trimisă Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), în aprilie, scrisoare care a fost ignorată.
Scrisoarea adresată fostului ministru, Sir Jim Paice, în numele celui mai mare exportator de carne de cal, High Peak Meat Exports, a avertizat guvernul că întreaga schemă de acordare a „pașapoartelor”, creată pentru a opri distribuția cărnii de cal, care conținea medicamentul anti-inflamator fenilbutazonă, cunoscut și sub numele de bute, a eșuat.
„Agenția a autorizat aproape 80 de organizații să realizeze aceste pașapoarte, iar unele dintre ele erau puțin mai bune decât dacă ar fi fost realizate de copii...Este o întreagă harababură”, a spus el.
Paice a precizat că nu-și ami